Tietoa AMK-valintakokeesta
Ammattikorkeakoulujen yhteinen valintakoe otettiin käyttöön Suomessa syksyllä 2019. Tämä digitaalinen valintakoe korvaa ja yhtenäistää aiemmat koulutusalakohtaiset valintakokeet. Valintakoe sisältää kaikille koulutusaloille yhteisiä osioita sekä koulutusalakohtaisia osioita. Yhteiset osiot ovat: päätöksentekotaidot, opetuskieli ja englannin kielen taito. Koulutusalakohtaiset osiot vaihtelevat riippuen siitä, mille alalle haet. Esimerkiksi tekniikan alalle haettaessa osioihin kuuluu matemaattiset ja matemaattis-luonnontieteelliset taidot, kun taas sosiaali- ja terveysaloilla painotetaan eettisiä taitoja ja tunneälytaitoja.
Kokeessa saat jokaisesta oikeasta vastauksesta yhden pisteen, väärästä vastauksesta tai vastaamatta jättämisestä nolla pistettä. Jokaisessa tehtävässä on vain yksi oikea vastausvaihtoehto. Joitakin tehtäviä testataan tulevia kokeita varten, eikä niitä pisteytetä. Valintakokeen jälkeen pisteet skaalataan ja tasataan osiokohtaisesti. Tämä tarkoittaa, että pisteet muunnetaan opiskelijavalinnassa käytettävään muotoon. Opiskelijavalinnat tehdään kokonaispisteiden perusteella. Sinun tulee saavuttaa alin hyväksytty pistemäärä kaikissa hakukohteelle kuuluvissa osioissa, jotta voit tulla valituksi. Osiokohtaiset pisterajat näet alla olevasta kuvasta.
Valintakokeeseen valmistautuminen voi olla haastavaa, sillä vanhoja pääsykokeita ei ole saatavilla harjoittelutarkoituksiin. Kertauskurssit auttavat ymmärtämään kokeessa vaadittavia taitoja. Kurssit tarjoavat harjoitustehtäviä, joiden avulla voi harjoitella monivalintatehtäviä, laskurutiinia ja kehittää loogista päättelyä sekä muita kokeessa tarvittavia taitoja.
Lisätietoja ja tarkempia ohjeita hakemisesta ja valintakokeesta löytyy ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.
Valintakokeen osa-alueet
Opetuskieli (suomi)
Tämä osio perustuu hakukohteen opetuskieleen. Hakija suorittaa tehtävät suomeksi, jos hakee suomenkieliseen hakukohteeseen, ja ruotsiksi, jos hakee ruotsinkieliseen hakukohteeseen. Jos hakija hakee molempiin, hänen tulee suorittaa molemmat kieliosiot. Osiossa arvioidaan tekstin ymmärtämistä, sanaston hallintaa, tekstilajin tuntemusta ja kielellistä päättelyä. Osion suorittamiseen on aikaa 30 minuuttia.
Tässä osiossa arvioidaan hakijan kykyä ymmärtää ja analysoida tekstiä sekä ilmaista itseään kirjallisesti. Tehtävät voivat liittyä luetunymmärtämiseen, tekstin rakenteen hahmottamiseen ja kieliopillisten rakenteiden tunnistamiseen. Osion vaatimukset vaihtelevat jonkin verran eri alojen välillä, mutta hyvä suomen tai ruotsin kielen taito auttaa kaikissa hakukohteissa. Harjoittelemalla voi kehittää nopeutta ja tarkkuutta tekstien analysoinnissa.
Päätöksentekotaidot
Tässä osiossa testataan hakijan kykyä tehdä loogisia päätöksiä sekä ratkaista ongelmia. Riippumatta siitä, mihin hakukohteeseen hakija on pyrkimässä, AMK-valintakoe sisältää aina päätöksentekotaitojen osion. Tehtävissä tulee erottaa olennainen tieto epäolennaisesta, ottaa huomioon useita ratkaisuun vaikuttavia tekijöitä, arvioida päätöksenteon perusteita ja tehdä johtopäätöksiä eri tavoin esitettyjen tietojen pohjalta. Aikaa osion suorittamiseen on 40 minuuttia.
Tässä osiossa testataan myös loogista päättelykykyä, ongelmanratkaisutaitoja ja päätöksentekoa. Tehtävät voivat sisältää kaavioita, numerotietoja ja päättelyketjuja, joiden pohjalta on valittava oikea ratkaisu. Hyvät matemaattiset ja analyyttiset taidot auttavat tässä osiossa menestymisessä. Tämä osio on erityisen tärkeä kaikille, jotka hakevat teknisiin tai kaupallisiin aloihin. Harjoittelun avulla voit parantaa nopeuttasi ja tarkkuuttasi päätöksenteossa.
Englanti
Tämä osio on kaikille hakijoille yhteinen ja siinä arvioidaan englannin kielen taitoa. Osiossa testataan eri englannin kielen taitoja, kuten tekstin ymmärtämistä, sanaston hallintaa ja kielellistä päättelyä. Tehtävät mittaavat kykyä ymmärtää tekstin osien välisiä suhteita ja tulkita englanninkielistä tekstiä. Aikaa osion suorittamiseen on 30 minuuttia.
Englannin kielen osiossa mitataan tekstin ymmärtämistä, keskeisten käsitteiden tunnistamista ja sanaston hallintaa. Tehtävät voivat sisältää luetunymmärtämistä, sanastotehtäviä ja kieliopillisia rakenteita. Osio ei vaadi syvällistä akateemista osaamista, mutta hyvä peruskielitaito on tärkeää. Harjoittelu auttaa tunnistamaan tyypillisiä kysymystyyppejä ja nopeuttamaan vastaamista.
Matemaattiset taidot
Tehtävät mittaavat perustason matemaattisia taitoja, kuten laskutoimituksia, prosenttilaskuja, yksikkömuunnoksia, geometriaa sekä matemaattis-loogista päättelyä. Laskimen käyttö ei ole sallittua. Aikaa osion suorittamiseen on 40 minuuttia.
Tämä osio mittaa hakijan matemaattista ajattelua ja luonnontieteellistä ymmärrystä. Tehtävät voivat sisältää peruslaskutoimituksia, prosenttilaskuja, yhtälöitä sekä fysiikan ja kemian perusteita. Matemaattiset taidot ovat erityisen tärkeitä teknisillä, kaupallisilla ja luonnontieteellisillä aloilla. Harjoittelu auttaa parantamaan laskunopeutta ja varmuutta matemaattisissa ongelmissa. Tavoitteena on testata hakijan kykyä soveltaa laskennallista ajattelua erilaisissa tilanteissa.
Matemaattis-luonnontieteelliset taidot
Tämä osio koskee hakijoita, jotka pyrkivät tekniikan tai merenkulun aloille. Osiossa arvioidaan hakijan valmiuksia syventävässä matematiikassa ja fysiikassa. Tehtävät sisältävät matematiikan osa-alueista esimerkiksi lausekkeiden sieventämistä ja trigonometriaa. Muita testattavia asioita ovat esimerkiksi fysiikan perustietämys sekä kyky tulkita kaavioita ja kuvaajia. Tässä osiossa käytössä on valintakoejärjestelmän funktiolaskin. Aikaa osion suorittamiseen on 35 minuuttia.
Tämä osio mittaa hakijan matemaattista ajattelua ja luonnontieteellistä ymmärrystä. Tehtävät voivat sisältää peruslaskutoimituksia, prosenttilaskuja, yhtälöitä sekä fysiikan ja kemian perusteita. Matemaattiset taidot ovat erityisen tärkeitä teknisillä, kaupallisilla ja luonnontieteellisillä aloilla. Harjoittelu auttaa parantamaan laskunopeutta ja varmuutta matemaattisissa ongelmissa. Tavoitteena on testata hakijan kykyä soveltaa laskennallista ajattelua erilaisissa tilanteissa.
Eettiset taidot & tunneälytaidot
Nämä osa-alueet sisältävät eettistä pohdintaa sekä tunneälyä testaavia taitoja.
Eettiset taidot
Eettisten taitojen osiossa mitataan osaamista eettisyyteen sekä moraaliin liittyvissä soveltavissa tehtävissä. Tässä osa-alueessa on kuitenkin oleellista tunnistaa eri eettiset osa-alueet. Osion tekemiseen on aikaa 15 minuuttia.
Eettisten taitojen osiossa arvioidaan hakijan kykyä tunnistaa ja analysoida eettisiä kysymyksiä. Tehtävät voivat liittyä moraalisiin valintoihin, oikeudenmukaisuuteen ja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Osio on erityisen tärkeä sosiaali- ja terveysalan hakijoille, mutta myös muilla aloilla eettinen ajattelu on arvokasta. Harjoittelun avulla voi oppia tunnistamaan erilaisia eettisiä näkökulmia ja perustelemaan ratkaisujaan paremmin.
Tunneälytaidot
Tunneälytaidoissa testataan tunneälykkyyttä, johon kuuluu erilaisia soveltavia tilanne- sekä tunteiden tunnistustehtäviä. Osa-alueessa testataan hakijan empatiakykyä sekä sitä, kuinka hyvin hän pystyy tunnistamaan tunteet eri tilanteissa. Osion tekemiseen on aikaa 15 minuuttia.
Tunneäly on tärkeä osa vuorovaikutustaitoja ja sosiaalista älykkyyttä. Tehtävät voivat sisältää erilaisia skenaarioita, joissa hakijan tulee tunnistaa tunteita ja reagoida niihin asianmukaisesti. Erityisesti asiakaspalvelu-, sosiaali- ja terveysaloilla tunneälytaidot ovat keskeisessä roolissa. Harjoittelemalla voi kehittää empatiakykyä, itseilmaisua ja tilanteiden tunnistamista entistä paremmin.